Datum objave: 11.09.2024

Sarajevo: Konferencija „Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova“ okupila brojne stručnjake iz područja javnog zdravstva

U sarajevskom hotelu Hills održana je dvodnevna konferencija pod nazivom „Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova“, u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U okviru stručnog dijela konferencije, koja je okupila više od 150 stručnjaka iz područja javnog zdravlja, govorilo se o ključnim temama i izazovima u zaštiti javnog zdravlja u FBiH. Kroz panele i stručna predavanja razgovaralo se o faktorima rizika za javno zdravlje, preventivno-promotivnim aktivnostima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, masovnim nezaraznim bolestima, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, javnozdravstvenim krizama, migracijama i imunizaciji.

Učesnici su se tijekom skupa osvrnuli i na važan jubilej koji je obilježen prošle godine – 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini.


Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac na otvaranju konferencije rekao je da je ovo trenutak kada se osvrćemo na bogatu povijest našeg javnog zdravstva, slavimo postignuća ali i pripremamo za nove izazove koji nas očekuju.

“S ponosom i zahvalnošću možemo reći da je institucionalno javno zdravstvo u našoj zemlji tijekom posljednjeg stoljeća pružilo ključne temelje za zaštitu zdravlja naših građana. Od prvih koraka u institucionalizaciji javnog zdravstva, uvođenja sustavne imunizacije, do današnjih složenih i sofisticiranih sustava, svaka dekada bila je nova prilika za napredak, učenje i prilagodbu. Iz proteklih 100 godina možemo naučiti mnogo. Svaka etapa u povijesti našeg javnog zdravstva pruža lekcije koje nam pomažu da bolje razumijemo sadašnjost i da se pripremimo za budućnost. No, ne smijemo zaboraviti da su promjene neizbježne i da se moramo kontinuirano prilagođavati novim izazovima i novom vremenu. Naša sposobnost da integriramo nova znanja i pristupe u naš rad bit će ključna za prevladavanje budućih prepreka i za osiguranje da javno zdravstvo nastavi biti snažan oslonac za sve nas“, istakao je ministar Rimac. 


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić istakao je da je javno zdravstvo važno područje medicine, te da slijede novi društveni izazovi koji su globalni i koji traže osnažen i bolje organiziran sustav javnog zdravstva.

„Ti izazovi najbolje pokazuju da će, društveni vrtlog koji se događa u cijelom svijetu, biti novi trenutak kad će sigurno javno zdravstvo morati biti osnaženo, bolje organizirano, bolje kapacitirano. Na taj način će zapravo pružiti odgovore za sve ono što nam je bilo problem u prošlom razdoblju, a nadam se da ćemo ga u budućnosti riješiti na kvalitetniji način“, kazao je Skočibušić.

U okviru konferencije, dodijeljena su i priznanja zaslužnim javnozdravstvenim djelatnicima iz FBiH koji su svojim radom, angažmanom i zalaganjem doprinijeli razvoju i unapređenju javnog zdravlja u našoj zemlji.

Konferencija  "Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova“ održana je uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, UNFPA, IOM-a i Svjetske banke.