Datum objave: 22.11.2011

Potpisani ugovori za dodatnu edukaciju iz porodične medicine

Federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović potpisao je danas ugovore sa direktorima domova zdravlja iz Sarajeva, Tuzle, Mostara i Zenice za usluge dodatne obuke iz porodične medicine za ljekare i medicinske sestre, kao i praćenje i koordinaciju specijalističkog programa iz porodične medicine u naredne tri godine u okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP).

Osnovni cilj je da se u okviru četiri navedene zdravstvene ustanove u naredne tri godine educira novih 200 timova porodične medicine sa područja cijele Federacije BiH, dok bi kroz program specijalizacije iz porodične medicine, kako je planirano, trebalo proći dodatnih 150 ljekara iz FBiH.

Uspostavljanjem novih timova porodične medicine bi se približili željenim standardima, te bi se znatno unaprijedilo pružanje zdravstvene zaštite u porodičnoj medicini u smislu povećanja efikasnosti, poboljšanja kvaliteta usluga i smanjenja čekanja.

Program dodatne obuke iz porodične medicine u okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) u periodu 2007-2010. godine vodio je Queen's univerzitet iz Kanade, a ovo je prvi put da će edukaciju u potpunosti voditi zdravstvene ustanove s područja Federacije BiH, koje su u prethodnom periodu razvile tehničke i resursne kapacitete za provođenje ovog programa.

Daljnje provođenje programa dodatne obuke, za koje je danas potpisan ugovor, provodi se u okviru nastavka HSEP-a u periodu 2011-2014, a projekt implementira Federalno ministarstvo zdravstva kreditnim sredstvima IDA kredita Svjetske banke, Razvojne banke Vijeća Evrope i lokalnim učešćem od strane Vlade FBiH i kantonalnih vlada.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora sa četiri zdravstvene ustanove za naredne tri godine iznosi jedan milion KM, a prilikom odabira ustanova je proveden kompletan postupak prema procedurama Svjetske banke.