Štampa

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja pod sloganom "Globalni prioritet za sve"

.

Mentalno-ZenicaSvjetski dan mentalnog zdravlja pod sloganom “Globalni prioritet za sve” obilježen je u amfitetatru Medicinskog fakulteta u Zenici. U okviru obilježavanja dodijeljeni su certifikati polaznicima obuke prve generacije dječijih i adoloscentnih psihoterapeuta i certifikati sistemskih porodičnih savjetnika i socijalnih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Mi smo imali dvije ili čak tri faze razvoja mentalnog zdravlja. Prva je bila odmah poslije rata, od 1996. do 2000. godine, zatim smo imali period kada smo radili regionalno i podizali taj sistem unutar BiH. I ova, treća faza, u zadnjih 12 godina koju radimo sa Švicarcima. Da li je uspješna, najbolje govori rezultat i gledište Svjetske zdravstvene organizacije koja govori da je ovo najbolji sistem koji je razvijen u jugoistočnoj i istočnoj Evropi. S te strane, mi smo jako puno uradili. Posebno kada gledamo sektor zdravstva. Međutim za dobro mentalno zdravlje potrebno je uključiti i druge sektore“, istakao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez.

Šef Odjela za zdravstvo Ambasade Švicarske u BiH Laurent Ruedin naglasio je kako su u proteklih 10 godina u reformu zaštite mentalnog zdravlja u BiH uložili 26.000.000 KM.
„Uvjereni smo da je investiranje u mentalno zdravlje stanovnika jedne zemlje, investiranje u razvoj te iste zemlje. Rezultati koji su do sada ostvareni su izvanredni. Više od 95.000 osoba uživa usluge koje se pružaju u 74 različita centra za mentalno zdravlje diljem zemlje“, istakao je Ruedin.

Projekt mentalnog zdravlja podržava Vlada Švicarske, a implementira Institut za populaciju i razvoj u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.